de os

  • A former farm on the outskirts of The Hague in the Netherlands called 'de Os' (the Ox), that was transformed to have a residential function a few decades ago, has been completely renovated. The low ceiling height on the main floor and the small windows caused a challenge to bring as much light in as possible. Also the spatial qualities of the building were to be improved by uniting some of the living areas and by centrally positioning the staircase, therefore creating a direct link between the two floors.

    On the ground floor a large living room around the centrally positioned staircase and the existing fireplace is only divided from the secondary spaces, such as the kitchen and the entrance, by glass doors in a metal frame, further adding to the unifying of the floor. The existing wooden framework was sandblasted and accentuated by whitewashing all the other elements and with the addition of a new light grey polyurethane floor. A new window enhances the relationship with the external landscape.

    Upstairs are the sleeping quarters, also around a large open space where the wooden beams are emphasized similarly. Here the staircase can be closed by using a hydraulic mechanism, seamlessly closing the floor and seperating the two floors, functionally or for acoustic and thermal reasons. A new bay window provides from this floor as well, the unobstructed view towards the open natural landscape outside The Hague.

  • Ένα πρώην αγρόκτημα στα περίχωρα της Χάγης στην Ολλανδία, που ονομάζεται «de Os» (Βους) λόγω του χαρακτηριστικού γλυπτού στην όψη του κτιρίου και είχε μετατραπεί σε κατοικία πριν από μερικές δεκαετίες, ανακαινίζεται πλήρως. Το χαμηλό ύψος της οροφής καθώς και τα μικρά παράθυρα στις όψεις ήταν οι κυριότερες προκλήσεις που αντιμετωπίστηκαν με σκοπό να μπει το φυσικό φως όσο το δυνατόν περισσότερο μέσα στους χώρους. Αιτούμενο επίσης ήταν και η βελτίωση της χωρικής ποιότητας του κτιρίου, που επιτυγχάνεται με τη συνένωση ορισμένων χώρων καθώς και με την κεντρική τοποθέτηση της σκάλας, δημιουργώντας έτσι μια άμεση σχέση μεταξύ των δύο ορόφων.

    Στο ισόγειο βρίσκεται το μεγάλο καθιστικό γύρω από την κεντρικά τοποθετημένη μεταλλική σκάλα και το υφιστάμενο τζάκι. Χωρίζεται από τους βοηθητικούς χώρους, όπως η κουζίνα και η είσοδος, με διάφανες γυάλινες πόρτες σε μεταλλικό πλαίσιο, προσθέτοντας περαιτέρω στην ενοποίηση του δαπέδου. Ο υπάρχων ξύλινος σκελετός του κτιρίου υπεβλήθη σε αμμοβολή και τονίζεται σε σχέση με τα υπόλοιπα στοιχεία τα οποία χρωματίστηκαν λευκά, αλλά και το νέο ανοιχτό γκρι δάπεδο πολυουρεθάνης. Ένα νέο παράθυρο ενισχύει τη σχέση με το εξωτερικό τοπίο.

    Στον όροφο βρίσκονται τα υπνοδωμάτια, ομοίως γύρω από ένα μεγάλο ενιαίο χώρο με τα ξύλινα δοκάρια της στέγης αντίστοιχα τονισμένα. Εδώ το στηθαίο της σκάλας κλείνει με τη χρήση ενός υδραυλικού μηχανισμού, συμπληρώνοντας οπτικά και λειτουργικά το δάπεδο, απομονώνοντας ταυτόχρονα τους δύο ορόφους, λειτουργικά ή για ακουστικούς και θερμομονωτικούς λόγους. Και σε αυτό το επίπεδο, ένα νέο παράθυρο προσφέρει ανεμπόδιστη θέα προς το φυσικό τοπίο στα περίχωρα της Χάγης.

de os
de os

The low ceiling height on the main floor and the small windows caused a challenge to bring as much light in as possible.

de os
de os
de os
de os
de os

The staircase can be closed by using a hydraulic mechanism, seamlessly closing the floor and separating the two floors.

de os
de os
de os
de os
de os
de os
de os

credits

location
Wassenaar, The Netherlands

client
private

design
2015, completed 2015

design team
Tasos Gousis
Joost Frijda
Eddie Roberts
Fotini Anagnostou
Eleni Kousouri

photographs
Angeliki Douveri

publications
Renovations

KTIRIO · 2016, ISBN 978-960-6803-16-1

we are live!

1/12/2019

Redesigned and fully responsive new GFRA website is now online!
Wonderfully designed by two de. and skilfully developed by dual.design

linear flow

25/11/2019

Fresh from the drawing board. Check out this new project for a creative family in Naxos!

hidden hill

hidden hill

2/11/2019

The Hidden Hill project in Naxos is completed and beautifully photographed by Panagiotis Voumvakis

Symposium

2/11/2019

GFRA is proud to support the Socially Engaged Design for Disaster Relief symposium at the Benaki Museum

cards

18/9/2019

Play Scrabble with the new GFRA cards designed by two de.

danish embassy

10/7/2019

A small project for the Danish Embassy in Athens has been completed. Light and minimal "Danish design" not to interfere with the existing embassy building.

open house

5/4/2019

Open House Athens is on its way! Featuring both the Norwegian and the Australian embassy!

Check out the spot on Youtube!

GFRA architecture
Komninon 37
114 73 Athens, Greece
+30 210 6427972
info@gfra.gr

connect

© GFRA 2019 design/two de.development/dual.design