dionysos house

  • A particularly steep site in the Dionysos area of greater Athens is the location of this free-standing villa that was designed for a couple and their child. In order to create, as was their wish, an open ground floor that forms a uninterrupted continuation from the inside spaces to the outside, the large inclination of the site led to a centrally positioned compact volume. This meant that the design required a strictly organized plan and both design and construction were based on precise detailing where everything is carefully positioned and aligned.

    The building has two floors and a basement. The ground floor and entrance level opens mainly towards the back where the external garden space is located to ensure the privacy requested by the family. On the sides and front, where neighbouring buildings are nearby, openings are more carefully located; a wooden grid along the full width of the facade limits insight from the road in front.

    Kitchen, dining space and living space are all on this level, with maximum transparency towards the outside-pool area and garden situated at the back. In addition the enclosed space is extended optically towards the outside using the wooden deck as an extension of the living room floor and the balcony above as an extension of the internal ceiling of the floor that floats above.

  • Η μονοκατοικία αναπτύσσεται σε ένα ιδιαίτερα επικλινές οικόπεδο στο Διόνυσο και σχεδιάστηκε για να στεγάσει τις ανάγκες μιας 3μελούς οικογένειας. Η επιθυμία για ενιαίους λειτουργικά χώρους στη βασική στάθμη της κατοικίας με συνέχεια μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, σε συνδυασμό με το ανάγλυφο του εδάφους, οδήγησε στη δημιουργία ενός και μόνο όγκου τοποθετημένου κεντροβαρικά στο οικόπεδο. Για να επιτευχθεί αυτό, ήταν απαραίτητη στο σχεδιασμό η αυστηρή οργάνωση της κάτοψης. Τόσο η μελέτη όσο και η κατασκευή βασίστηκαν στην καθαρότητα των γραμμών και την εναρμόνιση των υλικών όπου τίποτα δεν είναι τυχαίο.

    Το κτίριο αναπτύσσεται σε δύο κύριες στάθμες και μια υπόγεια. Η κύρια μεσαία στάθμη, η στάθμη της εισόδου, ανοίγει προς τον πίσω κήπο, όπου δημιουργείται ο βασικός χώρος εκτόνωσης της κατοικίας, διαφυλάσσοντας με τον τρόπο αυτό την ιδιωτικότητα που επιθυμούσε η οικογένεια. Στις πλαϊνές και τη μπροστινή πλευρά, όπου τα όμορα κτίρια είναι κοντά, τα ανοίγματα είναι πιο προσεκτικά σχεδιασμένα και ένα ξύλινο πέτασμα στο πλήρες ανάπτυγμα της όψης περιορίζει την ορατότητα οπό το δρόμο.

    Οι χώροι της κουζίνας, τραπεζαρίας και καθιστικού που χωροθετούνται στη στάθμη αυτή, έχουν πλήρη διαφάνεια προς την πισίνα και την αυλή που διαμορφώνονται στο πίσω μέρος του οικοπέδου. Ο κλειστός χώρος εκτείνεται προς τα έξω κάτι που ενισχύεται περισσότερο και οπτικά, κάθως τόσο το εσωτερικό δάπεδο περνάει στον εξωτερικό χώρο με τη μορφή ξύλινου deck.

dionysos_house-
dionysos house
dionysos house
dionysos house
dionysos house
dionysos_house-

In order to create an open ground floor that forms a uninterrupted continuation from the inside spaces to the outside

dionysos house
dionysos house
dionysos house

ground floor

dionysos house

top floor

dionysos house
hideout suites
hideout suites
dionysos house
dionysos house
dionysos house

Kitchen, dining space and living space are all on this level, with maximum transparency towards the outside-pool area and garden situated at the back.

hideout suites
dionysos house
dionysos house
dionsysos house

credits

location
Dionysos, Athens

client
private

design
2010, completed 2012

design team
Tasos Gousis
Joost Frijda
Eddie Roberts
Nota Tsalta
Fotini Anagnostou

structural engineer
Filippos Gavalas civil engineer

mechanical engineer
Technomech - Ch. Milionis, Z. Tsiatsikas

landscape design
Greenways

construction
Evedron S.A.

photographs
Panagiotis Voumvakis
Fotis Traganoudakis

publications

Ili & ktirio

#102, September 2014

KTIRIO

#6, July-August 2015, ISSN 1106-6598

we are live!

1/12/2019

Redesigned and fully responsive new GFRA website is now online!
Wonderfully designed by two de. and skilfully developed by dual.design

linear flow

25/11/2019

Fresh from the drawing board. Check out this new project for a creative family in Naxos!

hidden hill

hidden hill

2/11/2019

The Hidden Hill project in Naxos is completed and beautifully photographed by Panagiotis Voumvakis

Symposium

2/11/2019

GFRA is proud to support the Socially Engaged Design for Disaster Relief symposium at the Benaki Museum

cards

18/9/2019

Play Scrabble with the new GFRA cards designed by two de.

danish embassy

10/7/2019

A small project for the Danish Embassy in Athens has been completed. Light and minimal "Danish design" not to interfere with the existing embassy building.

open house

5/4/2019

Open House Athens is on its way! Featuring both the Norwegian and the Australian embassy!

Check out the spot on Youtube!

GFRA architecture
Komninon 37
114 73 Athens, Greece
+30 210 6427972
info@gfra.gr

connect

© GFRA 2019 design/two de.development/dual.design