doudesis golden hall

  • The hairsalon of renowned hairdresser Georgios Doudesis is located in the Golden Hall Shopping center.

    The deep and high space has a relatively small elevation, therefore the usual relationship of a shopfront between the inside and the outside space was rejected over completely opening the facade to welcome customers, while using the side walls to exhibit the articals normally expected in the shopfront.

    The overall space is designed combining two elements: the existing shell, with an industrial character, refering to the construction phase, and the new shell, with its free forms and more refined materials addressing the function of the shop.

    Therefore the materials and colours chosen to support this concept are concrete-like cement plaster on the walls, industrial cement flooring and visible metal structures for the new walls made of gypsum board and unpainted sheet metal for the service and bar desk. The minimal stair, with triangular visible metal steps leads to the metal mezzanine construction. The floor of the mezzanine is also covered with untreated metal sheets. The rough industrial character of these materials is contrasted by a choice of more refined materials suitable for a hairdressing environment.

  • Το κομμωτήριο του γνωστού κομμωτή Γεώργιου Δουδέση βρίσκεται εντός του εμπορικού κέντρου Golden Hall στο Μαρούσι.

    Πρόκειται για έναν χώρο μακρόστενο με ιδιαίτερα μεγάλο ύψος και μικρή όψη. Προτιμήθηκε έτσι η δημιουργία ενός καταστήματος δίχως τη συνηθισμένη διάταξη με τη βιτρίνα να αποτελεί το όριο μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου χώρου, αλλά αντίθετα ολόκληρη η όψη άνοιξε προσκαλώντας τον περαστικό και το ρόλο της βιτρίνας (έκθεση προϊόντων) ανέλαβαν οι πλαϊνοί τοίχοι.

    Γενικά ο χώρος περικλείεται από δυο κελύφη. Το υπάρχον, που δίνει την αίσθηση του πιο βιομηχανικού, συμβολίζοντας την κατασκευαστική του φάση και το νέο που με την ελεύθερη μορφή του και τα πιο εκλεπτυσμένα υλικά τελειωμάτων, αναφέρεται στη χρήση του καταστήματος.

    Τα υλικά που επιλέχθηκαν να υπηρετήσουν αυτή την ιδέα ήταν τσιμεντοειδή επιχρίσματα στους τοίχους, βιομηχανικά δάπεδα, εμφανείς στηρίξεις για τους νέους τοίχους από γυψοσανίδα, άβαφες λαμαρίνες για το έπιπλο της υποδοχής και του bar. Η σκάλα απλή, με τριγωνικούς φορείς από εμφανή λαμαρίνα, οδηγεί στο μεταλλικό πατάρι. Το δάπεδό του έχει και αυτό επικάλυψη από φύλλα λαμαρίνας. Η εικόνα των πιο σκληρών βιομηχανικών τελειωμάτων διακόπτεται από υλικά πιο λεία και πιο οικεία για έναν τέτοιο χώρο.

doudesis golden hall
doudesis golden hall

The overall space is designed combining two elements: the existing shell, with an industrial character, refering to the construction phase, and the new shell, with its free forms and more refined materials addressing the function of the shop.

doudesis golden hall
doudesis golden hall
doudesis golden hall
doudesis golden hall
doudesis golden hall
doudesis golden hall

The rough industrial character of the materials is contrasted by a choice of more refined materials suitable for a hairdressing environment.

doudesis golden hall
doudesis golden hall

credits

location
Golden Hall shopping center, Marousi, Athens

client
Georgios Doudesis

design
2008-09, completed 2009

design team
Tasos Gousis
Joost Frijda
Eddie Roberts
Nota Tsalta
Fotini Anagnostou

structural engineer
Ioannis Karabatsos

mechanical engineer
TEAS technical applications SA

construction
TEAS technical applications SA

photographs
Fotis Traganoudakis

publications

Salons

Design Media, Hong Kong 2011, ISBN 978-9881974037

BOB magazine

#67, 02/10, A&C Publications Seoul Korea, ISSN 1739-2845

M-Style magazine

April 2010, Mstyle Shanghai, China

KTIRIO

#11, December 2009, ISSN 1106-6598

we are live!

1/12/2019

Redesigned and fully responsive new GFRA website is now online!
Wonderfully designed by two de. and skilfully developed by dual.design

linear flow

25/11/2019

Fresh from the drawing board. Check out this new project for a creative family in Naxos!

hidden hill

hidden hill

2/11/2019

The Hidden Hill project in Naxos is completed and beautifully photographed by Panagiotis Voumvakis

Symposium

2/11/2019

GFRA is proud to support the Socially Engaged Design for Disaster Relief symposium at the Benaki Museum

cards

18/9/2019

Play Scrabble with the new GFRA cards designed by two de.

danish embassy

10/7/2019

A small project for the Danish Embassy in Athens has been completed. Light and minimal "Danish design" not to interfere with the existing embassy building.

open house

5/4/2019

Open House Athens is on its way! Featuring both the Norwegian and the Australian embassy!

Check out the spot on Youtube!

GFRA architecture
Komninon 37
114 73 Athens, Greece
+30 210 6427972
info@gfra.gr

connect

© GFRA 2019 design/two de.development/dual.design