eco villas

  • The Naxos Eco-Villas project containing two contemporary holiday villas, is located on an amphitheatrically shaped site on the northwestern part of Naxos that offers an unlimited view towards the sea.

    In each villa the central functions (living room, dining room and kitchen) are singled out using a typical white island volume, while all other functions such as bedrooms, auxilliary spaces and the guesthouse are positioned undergound, covered by the natural landscape of the island.

  • Το Naxos Eco-Villas project αποτελείται απο δύο σύγχρονες κατοικίες που βρίσκονται σε μοναδικό αμφιθεατρικό οικόπεδο στην περιοχή Ακτή Γυαλιάς ΒΔ της Νάξου.

    Ακολουθώντας τη φυσική έντονη κλίση του εδάφους, τα δύο κτίρια αναπτύσσονται βαθμιδωτά ώστε να αξιοποιηθεί κατά το μέγιστο ο προσανατολισμός και τα φυσικά χαρακτηριστικά του οικοπέδου όπως η απεριόριστη θέα στη θάλασσα. Έτσι προτιμήθηκε η υπόσκαφη δόμηση για το μεγαλύτερο τμήμα των κατοικιών σε συνδυασμό με μικρά τμήματα υπέργειας δόμησης, με στόχο την ελάχιστη αλλοίωση του φυσικού εδάφους και την επαναφορά του στην αρχική μορφή.

    Σε κάθε κατοικία ξεχωρίζει το κεντρικό λευκό κτίσμα με τους χώρους διημέρευσης, ενώ οι υπόλοιποι χώροι που βρίσκονται στα πέτρινα υπόσκαφα τμήματα, αναπτύσσονται ακτινωτά γύρω από το λευκό όγκο. Ο ανοιχτός περιμετρικός ενδιάμεσος χώρος, αποκτά έτσι διπλή υπόσταση. Αφενός εντάσσεται οργανικά στη λειτουργία της κατοικίας αφού αποτελεί την ένωση του υπόσκαφου με το υπέργειο τμήμα, αλλά ταυτόχρονα εισάγει στο κτίσμα το φυσικό περιβάλλον, που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της αρχιτεκτονικής λύσης. Ως χώροι εκτόνωσης του εσωτερικού λειτουργούν επιπρόσθετα και κάποιες περιοχές του ακαλύπτου όπως αυτός των υπαίθριων καθιστικών με την πισίνα μπροστά από την όψη κάθε λευκού όγκου.

    Η υπάρχουσα βλάστηση επαναφέρεται στην αρχική κατάσταση και ενισχύεται με στόχο να προσφέρει, όπου απαιτείται, ιδιωτικότητα των εξωτερικών χώρων αλλά και σκιασμό με φυσικό τρόπο. Έτσι ο σχεδιασμός επιτυγχάνει τη μικρότερη δυνατή επέμβαση στο φυσικό έδαφος ώστε η συνολική αισθητική του συγκροτήματος να εντάσσεται ήσυχα και καθαρά στο περιβάλλον.

eco villas
hideout suites
eco villas
eco villas

The need was born to "hide" the suites, using typical elements of Cycladic architecture and landscape such as the recognizable white boxes and the stone retaining walls of the terraces.

eco villas
eco villas
eco villas

credits

location
Naxos island

client
Aliberti Projects

design
2013

design team
Tasos Gousis
Joost Frijda
Eddie Roberts
Nota Tsalta
Fotini Anagnostou

we are live!

1/12/2019

Redesigned and fully responsive new GFRA website is now online!
Wonderfully designed by two de. and skilfully developed by dual.design

linear flow

25/11/2019

Fresh from the drawing board. Check out this new project for a creative family in Naxos!

hidden hill

hidden hill

2/11/2019

The Hidden Hill project in Naxos is completed and beautifully photographed by Panagiotis Voumvakis

Symposium

2/11/2019

GFRA is proud to support the Socially Engaged Design for Disaster Relief symposium at the Benaki Museum

cards

18/9/2019

Play Scrabble with the new GFRA cards designed by two de.

danish embassy

10/7/2019

A small project for the Danish Embassy in Athens has been completed. Light and minimal "Danish design" not to interfere with the existing embassy building.

open house

5/4/2019

Open House Athens is on its way! Featuring both the Norwegian and the Australian embassy!

Check out the spot on Youtube!

GFRA architecture
Komninon 37
114 73 Athens, Greece
+30 210 6427972
info@gfra.gr

connect

© GFRA 2019 design/two de.development/dual.design