hidden hill

  • In the area of Oskelos on the island of Naxos, on a mildly sloping plot with spectacular views to the west and the island of Paros, two independent summer residences are built. Access to them from the parking area is made through a common, intermediate, open route, linking the front and back courtyards, while also being their theoretical dividing line.

    The building development is linear, forming a composition of smaller volumes. Following the slight slope of the natural ground, the independent volumes have distinct morphology and different levels with each other. At the same time their radial opening to the broad perspective of the sea view is emphasized by the corresponding arrangement of strong stone elements on the landscape. The height difference of these independent white cubes contributes to the familiar feeling of small scale that most Cycladic villages have, while at the same time highlighting their independence. The pergola of each volume follows this change in altitude, using a relatively closed form to actively enhance the entire composition of the project.

    Functionally, each residence consists of a large open-space living room and kitchen with direct access to both the backyard, naturally protected by the wind, and the front outdoor space featuring lounge and kitchen areas near the pool. All bedrooms (two in one house and three in the other) are equipped with private bathrooms and verandas for each one, and are accessible through the back, gaining independence from the common living areas of the house.

  • Σε γήπεδο με ήπια κλίση και εντυπωσιακή θέα προς τη Δύση και το νησί της Πάρου, στην περιοχή Όσκελος της Νάξου, δημιουργούνται δυο ανεξάρτητες κατοικίες. Η πρόσβαση σε αυτές γίνεται με μια κοινή ενδιάμεση και ανοιχτή πορεία που συνδέει τις υπαίθριες αυλές μπροστά και πίσω από τα κτίρια, αποτελώντας ταυτόχρονα το διαχωριστικό τους όριο.

    Η ανάπτυξη των κτηρίων είναι γραμμική αποτελώντας σύνθεση μικρότερων όγκων. Ακολουθώντας την ελαφριά κλίση του φυσικού εδάφους, οι ανεξάρτητοι όγκοι των λειτουργιών έχουν διακριτή μορφολογία και διαφορετικές στάθμες μεταξύ τους. Συγχρόνως, το ακτινικό άνοιγμά τους προς την ευρεία προοπτική της θέας τονίζεται από την αντίστοιχη διάταξη ισχυρών πέτρινων στοιχείων στον περιβάλλοντα χώρο. Η φυσική εναλλαγή των υψών των ανεξάρτητων αυτών όγκων, έχει ως αποτέλεσμα την αίσθηση της οικείας μικροκλίμακας των Κυκλαδίτικων οικισμών και παράλληλα οπτικοποιεί την ανεξαρτησία τους. Τη σύνθεση ενισχύουν οι χτιστές πέργκολες των όγκων, οι οποίες ακολουθώντας τις υψομετρικές αλλαγές τους και έχοντας σχετικά κλειστή μορφή, συμπληρώνουν ενεργά το ογκοπλαστικό σύνολο.

    Λειτουργικά, κάθε κατοικία αποτελείται από ενιαίο χώρο καθιστικού και κουζίνας με άμεση πρόσβαση τόσο στον πίσω προστατευμένο υπαίθριο χώρο, όσο και στον μπροστινό χώρο που φιλοξενεί τα υπαίθρια καθιστικά και καταλήγει στην πισίνα. Όλα τα υπνοδωμάτια είναι προσβάσιμα μέσω του πίσω υπαίθριου χώρου, αποκτώντας έτσι ανεξαρτησία κινήσεων από τους κοινόχρηστους χώρους διημέρευσης του σπιτιού.

hidden hill
hideout suites
hideout suites
hideout suites

their radial opening to the broad perspective of the sea view is emphasized by the corresponding arrangement of strong stone elements on the landscape

hideout suites
hidden hill
hidden hill
hideout suites
hidden hill
hidden hill

The height difference of these independent white cubes contributes to the familiar feeling of small scale that most Cycladic villages have, while at the same time highlighting their independence.

hidden hill
hidden hill
hidden hill

plan

hidden hill
hidden hill
hidden hill
hidden hill
hidden hill
hidden hill

credits

location
Naxos island, Greece

client
Hidden Hill Naxos

design
2017, completed 2019

design team
Tasos Gousis
Joost Frijda
Eddie Roberts
Fotini Anagnostou
Markos Mazarakis-Ainian

structural engineer
Geocad - Nikolaos Mylonas

mechanical engineer
Manolis Kontopoulos

construction
Aliberti projects

photographs
Panagiotis Voumvakis

we are live!

1/12/2019

Redesigned and fully responsive new GFRA website is now online!
Wonderfully designed by two de. and skilfully developed by dual.design

linear flow

25/11/2019

Fresh from the drawing board. Check out this new project for a creative family in Naxos!

hidden hill

hidden hill

2/11/2019

The Hidden Hill project in Naxos is completed and beautifully photographed by Panagiotis Voumvakis

Symposium

2/11/2019

GFRA is proud to support the Socially Engaged Design for Disaster Relief symposium at the Benaki Museum

cards

18/9/2019

Play Scrabble with the new GFRA cards designed by two de.

danish embassy

10/7/2019

A small project for the Danish Embassy in Athens has been completed. Light and minimal "Danish design" not to interfere with the existing embassy building.

open house

5/4/2019

Open House Athens is on its way! Featuring both the Norwegian and the Australian embassy!

Check out the spot on Youtube!

GFRA architecture
Komninon 37
114 73 Athens, Greece
+30 210 6427972
info@gfra.gr

connect

© GFRA 2019 design/two de.development/dual.design