Skip to main content

jardin méditerranéen

jardin
  • Outside-in or inside-out is how to experience the double house of the Mediterranean garden. The site is located in an area of the Naxian plain that is very fertile where the locals have their gardens. Therefore the houses are positioned in such a way that the surroundings, the garden, is woven into the spaces and everywhere openings allow to always have a connection to the outside. In order to achieve this a small scale is chosen for the houses, reducing each space to a separate volume. The small scale is further reflected into other elements such as the openings and the pergolas.

    Both houses have a large central entrance garden, an atrium, that brings light and landscape into all spaces. Each entrance garden, separated from the other by a high wall, contains a staircase leading to the roof terrace and connects the living area, master bedroom and the two smaller bedrooms. The living area opens up to the pergola with an external living area of the same size, where the swimming pool is found. The walls supporting the pergola and the side of the pool define the outside spaces and protect from sun and wind. The roof terrace contains a small sitting area within a garden of its own, allowing for a view of the Aegean and Paros.

    On an architectural scale everywhere a connecting with the outside is sought, through little gardens in-between the building volumes, intricate openings allowing for continuous glimpses towards the internal or external garden. This makes all spaces see-through, such as the opening that joins the master bedroom through the shower to the internal garden, the kitchen windows and the vertical openings next top the wardrobes of the bedrooms. Internal walls are smooth, while external walls are textured, but to maintain a continuation all have the same off-white colour, natural as are all materials used: wood, pebble stones, cement.

  • Η εμπειρία αυτής της μεσογειακής διπλοκατοικίας βιώνεται από το εσωτερικό προς το εξωτερικό αλλά και αντίστροφα. Ο Ναξιακός κάμπος είναι πολύ εύφορη περιοχή και αυτό αποτέλεσε την αφορμή να σχεδιαστούν οι κατοικίες με τέτοιο τρόπο ώστε ο περιβάλλων χώρος, οι κήποι, να υφαίνονται σε όλους τους χώρους, με ανοίγματα παντού που επιτρέπουν αυτή τη συνεχή σύνδεση με το εξωτερικό. Οργανώνοντας κάθε λειτουργικό χώρο σε ξεχωριστό όγκο, δημιουργείται μια μικροκλίμακα που ενισχύει αυτή τη σχέση κάθε όγκου με τους κήπους. Η ίδια μικρή κλίμακα, συναντάται και σε άλλα στοιχεία όπως τα ανοίγματα και οι πέργκολες.

    Και τα δύο σπίτια διαθέτουν κεντρικό αίθριο εισόδου, που εισάγει το τοπίο και το φυσικό φως εντός των χώρων διαβίωσης. Κάθε αίθριο, που χωρίζεται από το άλλο με ψηλό τοίχο, περιέχει μια σκάλα που οδηγεί στο δώμα και συνδέει το καθιστικό, την κύρια κρεβατοκάμαρα και τα δύο μικρότερα υπνοδωμάτια. Το εσωτερικό καθιστικό ανοίγεται σε αντίστοιχο εξωτερικό χώρο καθιστικού ίδιου μεγέθους με πέργκολα, όπου βρίσκεται και η πισίνα. Ελεύθεροι τοίχοι που στηρίζουν την πέργκολα, ορίζουν και τους εξωτερικούς χώρους της πισίνας προστατεύοντας παράλληλα από τον ήλιο και τον αέρα. Στο δώμα σχεδιάζεται ένα ήσυχο ιδιωτικό καθιστικό με τον δικό του κήπο, επιτρέποντας έτσι ανεμπόδιστη θέα προς το Αιγαίο και την Πάρο.

    Αρχιτεκτονικά, η επαφή με το φυσικό περιβάλλον αποτελεί τη συνεχή αναζήτηση στο κτίριο. Άλλοτε μέσα από μικρούς κήπους ανάμεσα στους κτιριακούς όγκους, άλλοτε μέσω περίπλοκων ανοιγμάτων που επιτρέπουν συνεχείς ματιές προς τον εσωτερικό ή τον εξωτερικό κήπο. Αυτό κάνει όλους τους χώρους ‘διαφανείς’, όπως ενδεικτικά το άνοιγμα που ενώνει το κύριο υπνοδωμάτιο μέσω του ντους με τον εσωτερικό κήπο, ή τα παράθυρα της κουζίνας και τα κατακόρυφα ανοίγματα δίπλα στις ντουλάπες των υπνοδωματίων. Τα φυσικά υλικά που επιλέγονται σε γήινες αποχρώσεις, όπως ξύλο, και βότσαλα καθώς και η οπτική συνέχεια των εσωτερικών λείων τοίχων, με τους εξωτερικούς αδρούς τοίχους στο ίδιο όμως υπόλευκο χρώμα, ενισχύουν τη διατήρηση της σχέσης με τη γη.

jardin
jardin
jardin
“the houses are positioned in such a way that the surroundings, the garden, is woven into the spaces and everywhere openings allow to always have a connection to the outside”
jardin
jardin
jardin
jardin
jardin
jardin

floor plan

jardin
jardin
jardin
“through little gardens in-between the building volumes, intricate openings allowing for continuous glimpses towards the internal or external garden”
jardin
jardin

credits

location
Naxos island, Greece

client
Private

design
2020, completed 2023

design team
Tasos Gousis
Orestis Kalonaris
Fotini Iliopoulou
Traianos Mpokas

structural & mechanical design
Vasilis Degaitas

lighting design
URANIA

decoration
Giannis Zygomalas

construction
Terranaxia Property Development

design
2020, completed 2023

photographs
Panagiotis Voumvakis