orange grove

  • The Orange Grove is an initiative of the Embassy of the Kingdom of the Netherlands in Athens and its Greek-Dutch partners to help counter youth unemployment and brain drain. Orange Grove is the result of a collective effort of a large group of Dutch and Greek people and organizations: Dutch companies with a long presence in the Greek market, Greek businesses, universities, individuals with links with both countries.

    Through its design the project tries to inspire the user, the young entrepreneur, by incorporating in the architectural design some of the keypoints of the Orange Grove project, which are mobility, flexibility and connectivity.

    Mobility is expressed by making all elements mobile. All furniture is positioned on wheels and even the closed meeting space and concentration spaces can be moved around using the especially positioned track. Through this mobility full flexibility is achieved and the space is fully adaptable to any function. During the day the working space can be transformed to allow any form of cooperation. And with the help of flexible space dividers, at any point of the space, a separate area can be created, for presentations or meetings, up to clearing all furniture out of the way for a conference of 250 people. Connectivity is the direct consequence of this. In order to work on a specific spot or in a specific layout one just pushes the furniture in place, plugs in the power cable to the wall socket and connect to the world.

    The project is made possible fully through sponsoring and support of Dutch and Greek companies, and in order for most funds to go to the support of the project, it was decided to keep construction cost to a minimum. Nevertheless this was seen as a challenge to express what can be achieved with limited means, again giving a positive message to the future users. Specifically was chosen for a bright colourful and inspiring character of the space, with extended use of graphics and symbols refering to industrial and harbour environment, the Netherlands and Greece, and obviously to oranges.

  • Το Orange Grove είναι μια πρωτοβουλία της Ολλανδικής Πρεσβείας στην Αθήνα και των Ελληνο-Ολλανδικών συνεργατών της, σε μια προσπάθεια μετρίασης της ανεργίας των νέων και της φυγής των δημιουργικών μυαλών. Το Orange Grove είναι το αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας ενός μεγάλου αριθμού ανθρώπων και οργανισμών από την Ολλανδία και την Ελλάδα, Ολλανδικές εταιρείες με μακρά παρουσία στην Ελληνική αγορά, Ελληνικές επιχειρήσεις, Πανεπιστήμια, ιδιώτες που σχετίζονται με τις δυο χώρες.

    Μέσω του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού το έργο προσπαθεί να εμπνέει τον χρήστη, τον νέο επιχειρηματία, ενσωματονοντάς στην μελέτη βασικά σημεία αρχής του Orange Grove project, που είναι κινητικότητα, ευελιξία και συνδεσιμότητα. Κινητικότητα εκφράζεται με τη δημιουργία κινητών στοιχείων. Όλα τα έπιπλα, οι θέσεις εργασίας και συνεργασίας, ακόμα και ο κλειστός χώρος συσκέψεων, έχουν κατασκευαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι δυνατή η ελεύθερη μετακίνησή τους στο χώρο. Μέσω της κινητικότητας των στοιχείων του χώρου επιτυγχάνεται η πλήρης ευελιξία και προσαρμογή σε κάθε δυνατή χρήση. Κατά τη διάρκεια της ημέρας ο χώρος μπορεί να μεταμορφωθεί επιτρέποντας κάθε μορφή συνεργασίας. Μετακινούμενα διαχωριστικά ενισχύουν την ευελιξία που προσφέρεται, από τη μοναδιαία εργασία μέχρι τη φιλοξενία ενός συνεδρίου 250 ατόμων. Συνέπεια όλων των παραπάνω είναι η συνδεσιμότητα. Η ευκολία που υπάρχει για την οποιαδήποτε διάταξη, μετακινώντας τα έπιπλα, συνοδεύεται και από αντίστοιχη ευκολία στη σύνδεση της μονάδας εργασίας με τις επιτοίχιες πρίζες και κατά προέκταση με όλο τον κόσμο.

    Το project πραγματοποιήθηκε εξολοκλήρου με υποστήριξη από Ολλανδικές και Ελληνικές εταιρείες και οργανισμούς. Πρόθεση όλων ήταν η κατασκευή να κοστίσει όσο το δυνατόν λιγότερο, ώστε το μεγαλύτερο μέρος των χορηγιών να διατεθεί στις λειτουργικές και οργανωτικές ανάγκες του χώρου. Το γεγονός όμως αυτό αποτέλεσε πρόκληση, ώστε η μέγιστη αξιοποίηση των διατιθέμενων πόρων να αποτελέσει θετικό παράδειγμα προς τους μελλοντικούς χρήστες του χώρου. Έτσι ο χώρος διαμορφώθηκε με έντονα χρώματα, γραφιστικά και λεπτομέρειες σε βιομηχανικό ύφος με έντονη την παρουσία της Ολλανδίας, της Ελλάδας και φυσικά των πορτοκαλιών.

Orange Grove
Orange Grove
Orange Grove
Orange Grove
Orange Grove
Orange Grove
Orange Grove
Orange Grove
Orange Grove
orange grove

Incorporating in the architectural design some of the keypoints of the Orange Grove project, which are mobility, flexibility and connectivity.

Orange Grove
Orange Grove

credits

location
Athens

client
Orange Grove
The Netherlands Embassy in Athens

design
2013, completed 2013

design team
Tasos Gousis
Joost Frijda
Eddie Roberts
Nota Tsalta
Fotini Anagnostou

mechanical engineer
Technomech - Ch. Milionis, Z. Tsiatsikas

graphical design
Dafni Evangelou

photographs
Costas Lakafossis

publications

EK magazine

#184, Jan-Feb 2014

KTIRIO

#6, July/August 2014

From Me to We - The Changing Workplace

Design Media Publishing (UK) Limited, London, September 2016, ISBN 978-1-910596-23-4

we are live!

1/12/2019

Redesigned and fully responsive new GFRA website is now online!
Wonderfully designed by two de. and skilfully developed by dual.design

linear flow

25/11/2019

Fresh from the drawing board. Check out this new project for a creative family in Naxos!

hidden hill

hidden hill

2/11/2019

The Hidden Hill project in Naxos is completed and beautifully photographed by Panagiotis Voumvakis

Symposium

2/11/2019

GFRA is proud to support the Socially Engaged Design for Disaster Relief symposium at the Benaki Museum

cards

18/9/2019

Play Scrabble with the new GFRA cards designed by two de.

danish embassy

10/7/2019

A small project for the Danish Embassy in Athens has been completed. Light and minimal "Danish design" not to interfere with the existing embassy building.

open house

5/4/2019

Open House Athens is on its way! Featuring both the Norwegian and the Australian embassy!

Check out the spot on Youtube!

GFRA architecture
Komninon 37
114 73 Athens, Greece
+30 210 6427972
info@gfra.gr

connect

© GFRA 2019 design/two de.development/dual.design