the norwegian embassy in athens

  • A modern, professional and functional environment was requested for the new Norwegian embassy in Athens, while seeking at the same time a recognizable Norwegian identity, reflecting Norwegian character. The embassy moved to new premises on the 7th floor of an office building with a panoramical view, a large and deep space which proved a challenge to bring both the view and the daylight in. To answer these requests and solve these issues the main concept introduced was light!

    Permanent natural and technical daylight is introduced to the space, mainly through long continuous strips of light in the ceiling that extend through the whole embassy and even pass through walls. In the most internal and therefore darker areas, such as the embassy entrance, backlit glass walls bring in even more light, reminding of the light experienced inside a glacier. Through timed intervals this light suddenly colours green or blue, just as the northern light would appear on the horizon of the Norwegian sky.

  • Για τη νέα πρεσβεία της Νορβηγίας στην Αθήνα ζητήθηκε ένα σύγχρονο, επαγγελματικό και λειτουργικό περιβάλλον, και ταυτόχρονα επιδιώχθηκε μια αναγνωρίσιμη ταυτότητα, που ανακλά το νορβηγικό χαρακτήρα. Η πρεσβεία μεταφέρθηκε σε νέες εγκαταστάσεις στον 7ο όροφο κτιρίου γραφείων με πανοραμική θέα, σε ένα μεγάλο και βαθύ ενιαίο χώρο που αποτέλεσε πρόκληση για την είσοδο της θέας και του φυσικού φωτός παντού. Η κεντρική ιδέα - το φως - έρχεται ως απάντηση σε αυτά τα ζητούμενα.

    Επιμήκεις φωτιστικές λωρίδες στην οροφή εισάγουν μόνιμο φυσικό και τεχνητό φως σε όλο το χώρο, καθώς εκτείνονται σε όλη τη πρεσβεία διαπερνώντας ακόμα και τοίχους. Στις εσωτερικές και ως εκ τούτου πιο σκοτεινές περιοχές όπως η είσοδος της πρεσβείας, γυάλινοι τοίχοι με φωτισμό πίσω τους αποδίδουν ακόμα περισσότερο φως, παρομοιάζοντας με το παγωμένο φως ενός παγετώνα. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα αυτό το φως ξαφνικά παίρνει αποχρώσεις πράσινου ή μπλε, όπως ακριβώς εμφανίζεται το βόρειο σέλας στο νορβηγικό ορίζοντα.

the norwegian embassy in athens
  • Maximum transparency was sought to achieve horizontal communication between the offices and the other spaces, bringing in the daylight and enhancing the sense of continuation. Though each office is individual to allow concentrated work at anytime, the glass partitions create a sense of open space and additionally alternative office areas such as couches, a team office and a lunch table are provided.

    'Backbone' of the design is a large wall with a dynamic wooden structure inspired by the view of mountains reflecting in the water of a fjord. This wall is directly visible by the visitors from the entrance, and connects all departments of the embassy. Behind it are the large conference space and the ambassadors areas. Also here the ceiling light crosses through the wall, allowing small peeks into the areas behind it. In contrast to the cool look of the working areas, this conference space and the small meeting room have a warmer feel with the oak wooden floor and ceiling, just as a Norwegian wooden hut would contrast with the bare surroundings.

    The transparency of the office spaces is broken by a design pattern of frosted film positioned on the glass partitions that is influenced by traditional Norwegian Selbu knitting. Also the signage of the embassy follows this style, while the coloured signage to distinguish the individual offices, is an actual piece of knitting, again based upon Norwegian patterns but knitted by Greek grandmothers. Finally a selection of Norwegian designed furniture, lighting fixtures such as the reindeer lamp, and specifically chosen art complement the Norwegian feel and introduce another layer of identity and colour.

  • Η μέγιστη δυνατή διαφάνεια στα διαχωριστικά επιτυγχάνει οριζόντια επικοινωνία μεταξύ των γραφείων και των άλλων χώρων, εισάγοντας το φως της ημέρας και ενισχύοντας την αίσθηση της συνέχειας. Παρόλο που κάθε γραφείο είναι ατομικό ώστε να υπάρχει συγκέντρωση στην εργασία ανά πάσα στιγμή, τα γυάλινα χωρίσματα δημιουργούν την αίσθηση του ενιαίου ανοιχτού χώρου που ενισχύεται από επιπλέον εναλλακτικούς χώρους εργασίας, όπως τα καθιστικά, οι αίθουσες συνεργασίας και η μεγάλη κοινόχρηστη τραπεζαρία.

    «Ραχοκοκαλιά» του σχεδιασμού είναι ο μεγάλος τοίχος με την δυναμική λευκή κατασκευή εμπνευσμένη από την αντανάκλαση των βουνών στο νερό ενός φιόρδ. Ο τοίχος αυτός είναι άμεσα ορατός από τους επισκέπτες στην είσοδο, συνδέοντας όλα τα τμήματα της πρεσβείας. Πίσω του βρίσκονται ο μεγάλος χώρος συνεδριάσεων και η περιοχή του πρέσβη. Και εδώ, οι φωτεινές λωρίδες της οροφής διασχίζουν σημειακά τον τοίχο, επιτρέποντας μικρές οπτικές φυγές στις αίθουσες που περικλείει. Σε αντίθεση με το ψυχρό ύφος των γραφείων, ο χώρος συνεδριάσεων και η μικρή αίθουσα συσκέψεων έχουν θερμότερη αίσθηση λόγω του ζεστού δρύινου δαπέδου και της οροφής, ακριβώς όπως μια νορβηγική καλύβα έρχεται σε αντίθεση με το παγωμένο φυσικό περιβάλλον της.

    Η διαφάνεια των γυάλινων διαχωριστικών των εργασιακών χώρων διακόπτεται από αμμοβολημένα γραφιστικά σχέδια εμπνευσμένα από τα παραδοσιακά νορβηγικά πλεκτά Selbu. Η σήμανση όλης της πρεσβείας ακολουθεί στο ίδιο ύφος, ενώ η έγχρωμη σήμανση για τη διάκριση των επιμέρους γραφείων, είναι ένα πραγματικό πλεκτό, και πάλι με βάση τα Νορβηγικά μοτίβα, αλλά πλεγμένα από Ελληνίδες γιαγιάδες. Τέλος, η επίπλωση Νορβηγικού design, φωτιστικά όπως ένας φωτεινός τάρανδος, και ειδικά επιλεγμένα έργα τέχνης, ολοκληρώνουν την αίσθηση του χώρου ορίζοντας ακόμα ένα επίπεδο Νορβηγικής ταυτότητας και χρώματος.

the norwegian embassy in athens
the norwegian embassy in athens
the norwegian embassy in athens
Orange Grove

'Backbone' of the design is a large wall with a dynamic wooden structure inspired by the view of mountains reflecting in the water of a fjord.

Orange Grove
Orange Grove
Orange Grove

Through timed intervals the light suddenly colours green or blue, just as the northern light would appear on the horizon of the Norwegian sky.

Orange Grove
Orange Grove
Orange Grove

The meeting rooms have a warmer feel with the oak wooden floor and ceiling, just as a Norwegian wooden hut would contrast with the bare surroundings.

Orange Grove
Orange Grove
Orange Grove

The signage of the embassy is an actual piece of knitting based upon Norwegian patterns but knitted by Greek grandmothers.

Orange Grove
Orange Grove

credits

location
Athens, Greece

client
The Royal Norwegian Embassy in Athens
Ministry of Foreign Affairs of Norway

design
2015, completed 2016

design team
Tasos Gousis
Joost Frijda
Eddie Roberts
Fotini Anagnostou
Eleni Kousouri

mechanical engineer
Technomech - Ch. Milionis, Z. Tsiatsikas

graphic and signage design
two de.

photographs
Panagiotis Voumvakis

publications

EK magazine #208

June 2016

KTIRIO #7

September 2016

EK magazine - Best of 2016

#213, December 2016

Ili & ktirio #108

January 2017

Renovations 3

KTIRIO · 2018, ISBN 978-960-6803-19-2

we are live!

1/12/2019

Redesigned and fully responsive new GFRA website is now online!
Wonderfully designed by two de. and skilfully developed by dual.design

linear flow

25/11/2019

Fresh from the drawing board. Check out this new project for a creative family in Naxos!

hidden hill

hidden hill

2/11/2019

The Hidden Hill project in Naxos is completed and beautifully photographed by Panagiotis Voumvakis

Symposium

2/11/2019

GFRA is proud to support the Socially Engaged Design for Disaster Relief symposium at the Benaki Museum

cards

18/9/2019

Play Scrabble with the new GFRA cards designed by two de.

danish embassy

10/7/2019

A small project for the Danish Embassy in Athens has been completed. Light and minimal "Danish design" not to interfere with the existing embassy building.

open house

5/4/2019

Open House Athens is on its way! Featuring both the Norwegian and the Australian embassy!

Check out the spot on Youtube!

GFRA architecture
Komninon 37
114 73 Athens, Greece
+30 210 6427972
info@gfra.gr

connect

© GFRA 2019 design/two de.development/dual.design