under the prickly pears

  • In a quiet, remote slope of Ios Island, far from the sea, we were asked to design a summer house for a couple. The intention was simple: the house to be the ultimate resting and relaxation space, offering contact with the nature of the island while aiming to the unobstructed view of the sea. The design is inspired by the underground architecture, reminiscing a cave.

    The house is developed on one level of about 100 square meters on a slightly sloping plot of 4 acres. There is only one facade facing west, while the others are covered by the slope. The roof is planted with prickly pears, providing insulation while bonding the building to the surrounding landscape. The facade is lined with local stone, built in such a way that refers directly to the existing stone walls of the plot, integrating in a way with the environment.

    The interior, in contrast to the exterior style of the building, has been treated with modern design. The kitchen, the dining room, the living room and the bedroom are actually one large space. This feeling is enhanced by the common material that was used both for walls and floors, a forged cement in a soft gray hue. The natural indirect lighting coming from the skylights increases the luminosity of the premises, giving a calm and relaxed atmosphere. The semi-open space right outside the dining room, along with the barbecue under the pergola, are a focal point for the couple and their friends, that want to enjoy the sea view.

  • Σε μια ήσυχη, απομακρυσμένη πλαγιά της Ίου και μακρυά από τη θάλασσα, μας ζητήθηκε να σχεδιάσουμε μια εξοχική κατοικία για ένα ζευγάρι. Η πρόθεση ήταν απλή: το σπίτι να αποτελεί τον απόλυτο χώρο ξεκούρασης και χαλάρωσης, προσφέροντας επαφή με τη φύση του νησιού και στοχεύοντας στην ανεμπόδιστη θέα.

    Ο σχεδιασμός ακολούθησε τη λογική του υπόσκαφου, χωρίς όμως να ανήκει στην κατηγορία αυτή. Διαθέτει μια όψη με δυτικό προσανατολισμό, έχοντας επαφή στις υπόλοιπες με τα περιβάλλοντα πρανή του οικοπέδου. Το δώμα σκεπασμένο και αυτό με χώμα και φυτεμένο με φραγκοσυκιές, προσφέρει μόνωση αλλά και εναρμόνιση του κτηρίου με το φυσικό τοπίο. Η μοναδική όψη είναι επενδυμένη με την τοπική πέτρα, χτισμένη με τέτοιο τρόπο, ώστε να παραπέμπει ευθέως στις υπάρχουσες ξερολιθιές, εντάσσοντας ήπια το κτίριο στο περιβάλλον του.

    Το εσωτερικό, σε αντίθεση με την εξωτερική εμφάνιση του κτηρίου, έχει αντιμετωπιστεί με σύγχρονη αισθητική. Η κουζίνα, η τραπεζαρία, το καθιστικό και η κρεββατοκάμαρα είναι ουσιαστικά ένας μεγάλος ενιαίος χώρος. Η αίσθηση αυτή εντείνεται από το κοινό υλικό που επιλέχθηκε τόσο για τους τοίχους, όσο και για τα πατώματα, μια τσιμεντοκονία σε απαλή γήινη απόχρωση. Ο φυσικός έμμεσος φωτισμός από τους φεγγίτες της οροφής ενισχύει την καθαρότητα των χώρων, προσδίδοντας μια ήρεμη και χαλαρή ατμόσφαιρα. Ο εξωτερικός ημιυπαίθριος χώρος στην προέκταση της τραπεζαρίας κάτω από την πέργκολα, αποτελούν σημείο αναφοράς για το ζευγάρι και τους φίλους τους που θέλουν να απολαύσουν τη θέα.

under the prickly pears
under the prickly pears
under the prickly pears

The intention was simple: the house to be the ultimate resting and relaxation space, offering contact with the nature of the island while aiming to the unobstructed view of the sea.

under the prickly pears
under the prickly pears
under the prickly pears
under the prickly pears
under the prickly pears
under the prickly pears
under the prickly pears
under the prickly pears
under the prickly pears
under the prickly pears

The natural indirect lighting coming from the skylights increases the luminosity of the premises, giving a calm and relaxed atmosphere.

under the prickly pears

plan

hideout suites
under the prickly pears
under the prickly pears

credits

location
Ios island

client
private

design
2014, completed 2015

design team
Tasos Gousis
Joost Frijda
Eddie Roberts
Fotini Anagnostou

photographs
Panagiotis Voumvakis

publications

EK magazine

#218, June 2017

KTIRIO

#6, July-August 2017

Syntheseis

#233, Nicosia Cyprus, August 2017

we are live!

1/12/2019

Redesigned and fully responsive new GFRA website is now online!
Wonderfully designed by two de. and skilfully developed by dual.design

linear flow

25/11/2019

Fresh from the drawing board. Check out this new project for a creative family in Naxos!

hidden hill

hidden hill

2/11/2019

The Hidden Hill project in Naxos is completed and beautifully photographed by Panagiotis Voumvakis

Symposium

2/11/2019

GFRA is proud to support the Socially Engaged Design for Disaster Relief symposium at the Benaki Museum

cards

18/9/2019

Play Scrabble with the new GFRA cards designed by two de.

danish embassy

10/7/2019

A small project for the Danish Embassy in Athens has been completed. Light and minimal "Danish design" not to interfere with the existing embassy building.

open house

5/4/2019

Open House Athens is on its way! Featuring both the Norwegian and the Australian embassy!

Check out the spot on Youtube!

GFRA architecture
Komninon 37
114 73 Athens, Greece
+30 210 6427972
info@gfra.gr

connect

© GFRA 2019 design/two de.development/dual.design