mikrokosmos

  • An existing cinema has been renovated into a functionally complete cinema space. The design of the cinema and the use of materials was directed to incorporate a specific character expressing the choice of films projected (mainly alternative cinema).

    The cinema is accessed through an arcade on Syngrou Ave. The foyer space, which is made up by the open ticket-box, the bar and the entrances to the auditorium and secondary spaces, is at a lower level compared to the street. A small lobby leads to the auditorium that contains 203 seats.

    Essential feature was to create the possibility for the foyer to operate as an autonomous space, allowing for functions such a meeting space and to host cultural events, apart from the screening of films, thus inviting for a longer stay than just a snack during the break.

  • Οι χώροι του υφιστάμενου κινηματογράφου ανασχεδιάστηκαν με στόχο να δημιουργηθεί ένας εύχρηστος και ενιαίος λειτουργικά χώρος. Ο σχεδιασμός του κινηματογράφου και η επιλογή των υλικών εκφράζουν μια δεδομένη άποψη για την αρχιτεκτονική, σε συνάρτηση με την επιλογή των ταινιών, που θα προβάλλονται στην αίθουσα (κυρίως ταινίες 'Σινεφίλ').

    Η είσοδος πραγματοποιείται από τη στοά στη Λεωφ. Συγγρού. Το ανοιχτό ταμείο, το κυλικείο και οι είσοδοι στην αίθουσα και στους λοιπούς χώρους συνθέτουν το χώρο υποδοχής σε ένα χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με το δρόμο. Μικρός προθάλαμος οδηγεί στην αίθουσα η οποία διαθέτει 203 θέσεις.

    Βασική αρχή για το φουαγιέ ήταν η δημιουργία ενός αυτοτελούς χώρου, με τη δυνατότητα της λειτουργίας του τόσο ως τόπος συνάντησης, όσο και με τη φιλοξενία πολιτιστικών γεγονότων.

mikrokosmos
mikrokosmos
mikrokosmos
mikrokosmos
mikrokosmos

The foyer operates as an autonomous space, thus inviting for a longer stay than just a snack during the break.

mikrokosmos
mikrokosmos
mikrokosmos

credits

location
Koukaki, Athens

client
Mikrokosmos Entertainment SA

design
2004, completed 2004

design team
Tasos Gousis
Joost Frijda
Eddie Roberts

photographs
Fotis Traganoudakis

we are live!

1/12/2019

Redesigned and fully responsive new GFRA website is now online!
Wonderfully designed by two de. and skilfully developed by dual.design

linear flow

25/11/2019

Fresh from the drawing board. Check out this new project for a creative family in Naxos!

hidden hill

hidden hill

2/11/2019

The Hidden Hill project in Naxos is completed and beautifully photographed by Panagiotis Voumvakis

Symposium

2/11/2019

GFRA is proud to support the Socially Engaged Design for Disaster Relief symposium at the Benaki Museum

cards

18/9/2019

Play Scrabble with the new GFRA cards designed by two de.

danish embassy

10/7/2019

A small project for the Danish Embassy in Athens has been completed. Light and minimal "Danish design" not to interfere with the existing embassy building.

open house

5/4/2019

Open House Athens is on its way! Featuring both the Norwegian and the Australian embassy!

Check out the spot on Youtube!

GFRA architecture
Komninon 37
114 73 Athens, Greece
+30 210 6427972
info@gfra.gr

connect

© GFRA 2019 design/two de.development/dual.design