molai house

  • This family house has its back towards the little town of Molai in Laconia in the south of the Peloponnese. Through this position in the olive fields surrounding the town, the house participates with the spectacular amphitheatrical setting of the town on the foot of the Κourkoula mountain overlooking the plain with olivetrees and the Laconian gulf.

    To optimize the relation with the inclined site, the house has been divided in two parts attached by split level. The part perpendicular to the slope, is double height and contains the main living areas on the ground floor and two bedrooms on the top floor. The part parallel to the slope, is positioned on a higher level and contains the master bedroom. The outside space immediately surrounding the house was intervened with only to level with the coplanar internal spaces and integrates seamlessly into the landscape. White cubes on a grey basis were used to clearly reflect this concept and to emphasize the view towards the landscape, both cubes were extended with an external framed balcony. These frames create a characteristic facade with a recognizable concept and a protected outside space to enjoy the view.

    Internally all areas rotate around the central pivot point, the staircase. Inside this double height space the sculptural staircase unites all levels of the house and at the same time connects the different levels of the garden. The internal design reflects the clear concept and materials of the external facade with a similar play of white and grey volumes and surfaces.

  • Με την πλάτη στραμμένη στην μικρή πόλη των Μολάων στην Νότια Λακωνία, αυτή η οικογενειακή κατοικία μέσα στον ελαιώνα έξω από την πόλη, συμμετέχει στην εντυπωσιακή αμφιθεατρική θέα στους πρόποδες του όρους Κουρκούλα προς τον κάμπο των Μολάων και τον Λακωνικό κόλπο.

    Για την βέλτιστη προσαρμογή στο κεκλιμένο οικόπεδο, το σπίτι έχει χωριστεί σε δυο επιμέρους όγκους ενωμένους μεταξύ τους split-level, σε πολλαπλά επίπεδα. Ο κάθετος στην κλίση του τοπίου όγκος είναι διώροφος και περιέχει τους βασικούς χώρους κατοίκησης στο ισόγειο και δυο υπνοδωμάτια στον όροφο. Ο παράλληλος στις ισοϋψείς όγκος του οικοπέδου τοποθετείται σε υψηλότερο επίπεδο και περιέχει το κυρίως υπνοδωμάτιο. Στον περιβάλλοντα χώρο που γειτνιάζει άμεσα με το κτίριο έχει γίνει περιορισμένη επέμβαση προκειμένου να το καταστήσει συνεπίπεδο με τους εξωτερικούς χώρους και να ενσωματώνεται αδιάλειπτα στο τοπίο. Λευκοί όγκοι, επικαθήμενοι σε ενιαία γκρι βάση χρησιμοποιούνται για να αναδείξουν ευδιάκριτα το concept. Για να τονίζεται η θέα προς το τοπίο οι δυο όγκοι επεκτείνονται με ένα εξωτερικά πλαισιωμένο μπαλκόνι. Αυτά τα πλαίσια δημιουργούν μια χαρακτηριστική όψη και ένα προστατευμένο εξωτερικό χώρο για την απόλαυση της θέας.

    Εσωτερικά όλοι οι χώροι περιστρέφονται γύρω από τον κεντρικό άξονα περιστροφής: το κλιμακοστάσιο. Σε αυτό το χώρο με διπλό ύψος το γλυπτικό κλιμακοστάσιο ενώνει όλες τις στάθμες της κατοικίας και συνδέει συγχρόνως τα διαφορετικά επίπεδα του κήπου. Και ο σχεδιασμός του εσωτερικού χώρου αντανακλά το καθαρό concept και τα υλικά των εξωτερικών όψεων μέσω του αντίστοιχου παιχνιδιού άσπρων και γκρι όγκων και επιφανειών.

molai house
molai house
hideout suites

These frames create a characteristic facade with a recognizable concept and a protected outside space to enjoy the view.

hideout suites
molai house
molai house

lower level

hideout suites
molai house
molai house
hideout suites
molai house

Internally all areas rotate around the central pivot point, the staircase.

molai house

upper level

hideout suites
molai house
molai house
molai house

credits

location
Molai, Lakonia

client
private

design
2012, completed 2015

design team
Tasos Gousis
Joost Frijda
Eddie Roberts
Nota Tsalta
Fotini Anagnostou

structural design
Manos Athanasakos

mechanical design
Antonis Stathakis

construction
Manos Athanasakos

photographs
Panagiotis Voumvakis

publications

EK magazine #229

December 2017

Best of Houses 2018

Ili & ktirio 2018

KTIRIO #7

July-August 2018

we are live!

1/12/2019

Redesigned and fully responsive new GFRA website is now online!
Wonderfully designed by two de. and skilfully developed by dual.design

linear flow

25/11/2019

Fresh from the drawing board. Check out this new project for a creative family in Naxos!

hidden hill

hidden hill

2/11/2019

The Hidden Hill project in Naxos is completed and beautifully photographed by Panagiotis Voumvakis

Symposium

2/11/2019

GFRA is proud to support the Socially Engaged Design for Disaster Relief symposium at the Benaki Museum

cards

18/9/2019

Play Scrabble with the new GFRA cards designed by two de.

danish embassy

10/7/2019

A small project for the Danish Embassy in Athens has been completed. Light and minimal "Danish design" not to interfere with the existing embassy building.

open house

5/4/2019

Open House Athens is on its way! Featuring both the Norwegian and the Australian embassy!

Check out the spot on Youtube!

GFRA architecture
Komninon 37
114 73 Athens, Greece
+30 210 6427972
info@gfra.gr

connect

© GFRA 2019 design/two de.development/dual.design