ph salzburg

  • For the European architecture competition entry for the renovation and extension of the Salzburg Pedagogical School, the competition brief asked for the Pedagogical School to accomodate a dense building program but at the same time for a solution that allowed the unique cityscape of Salzburg and its surrounding landscape not to be obstructed. Therefore instead of creating just an extension, the building is designed as a whole; a combination of the new and the existing building with a character that expresses both, as a unity, as part of the landscape and as part of the city as a whole.

    The ground floor volume with public functions is 'raised' and becomes a landscape on its own, both in shape and function. The volumes above this level are concentrated close to the existing building, as to leave as much as possible free sightlines from the city towards the landscape and visa versa.

    This landscape of the roof of the ground floor is experienced on top, as the roof is completely accessible and functions as an outside space for the school, as well as underneath where the roofshape is recognized in the ceiling of the large spaces of the transparent ground floor.

  • Στον Ευρωπαϊκό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την ανακαίνιση και επέκταση της Παιδαγωγικής Σχολής του Salzburg ζητήθηκε ένα πυκνό κτιριολογικό πρόγραμμα και ταυτόχρονα μια λύση που αφήνει ανεμπόδιστο το μοναδικό τοπίο της πόλης του Salzburg και του περιβάλλοντός του. Έτσι αντί να δημιουργείται απλώς μια επέκταση, το κτίριο σχεδιάζεται ως ένα σύνολο, ένας συνδυασμός του νέου και του υφιστάμενου κτιρίου με χαρακτήρα που εκφράζει τα δυο ως ενότητα, ως τμήμα του τοπίου και της πόλης συνολικά.

    Το επίπεδο του ισογείου που περιέχει κοινοχρηστους χώρους, 'ανασηκώνεται' και γίνεται το ίδιο τοπίο, μορφολογικά και λειτουργικά. Οι χώροι στους ανώτερους ορόφους συγκεντρώνονται κοντά στο υφιστάμενο κτίριο, αφήνοντας την μέγιστη δυνατή ελεύθερη οπτική επαφή από την πόλη προς το τοπίο και αντίστροφα.

    Η στέγη-τοπίο του ισογείου είναι προβάσιμη από πάνω και χρησιμοποιείται ως εξωτερικός χώρος της σχολής, ενώ ταυτόχρονα διαβάζεται εσωτερικά στην οροφή των μεγάλων χώρων του διαφανούς ισογείου.

ph salzburg
ph salzburg
ph salzburg

Instead of creating just an extension, the building is designed as a unity, as part of the landscape and as part of the city as a whole.

ph salzburg
ph salzburg
The landscape of the roof of the ground floor is experienced on top, as the roof is completely accessible and functions as an outside space for the school.
ph salzburg

credits

location
Salzburg, Austria

client
Bundesimmobiliengesellschaft m.b.H.

design
2013

design team
Tasos Gousis
Joost Frijda
Eddie Roberts
Nota Tsalta
Fotini Anagnostou

consulting architect
Marianna Milioni

structural engineer
Ergosystem - Chrisanthos C. Kalligeros & Co

mechanical engineer
Technomech - Ch. Milionis, Z. Tsiatsikas

bioclimatic design
Konstantia Papakonstantinou - Christos Belias

we are live!

1/12/2019

Redesigned and fully responsive new GFRA website is now online!
Wonderfully designed by two de. and skilfully developed by dual.design

linear flow

25/11/2019

Fresh from the drawing board. Check out this new project for a creative family in Naxos!

hidden hill

hidden hill

2/11/2019

The Hidden Hill project in Naxos is completed and beautifully photographed by Panagiotis Voumvakis

Symposium

2/11/2019

GFRA is proud to support the Socially Engaged Design for Disaster Relief symposium at the Benaki Museum

cards

18/9/2019

Play Scrabble with the new GFRA cards designed by two de.

danish embassy

10/7/2019

A small project for the Danish Embassy in Athens has been completed. Light and minimal "Danish design" not to interfere with the existing embassy building.

open house

5/4/2019

Open House Athens is on its way! Featuring both the Norwegian and the Australian embassy!

Check out the spot on Youtube!

GFRA architecture
Komninon 37
114 73 Athens, Greece
+30 210 6427972
info@gfra.gr

connect

© GFRA 2019 design/two de.development/dual.design