turkish college cultural centre

  • For one of the largest private schools in Albania, a new cultural wing was designed. The design focused on the fact that its primary users are children. Therefore colours and materials were chosen to emphasize a clear and bright architectural solution.

    The building is entered through the foyer, a double-height space which connects all the functions of the building: a large auditorium on the ground floor with a library above. Underneath the auditorium, the cinema and the reception hall take advantage of the inclined seating above to create the free form of the ceiling.

  • Σχεδιάστηκε η νέα πτέρυγα πολιτιστικών χρήσεων, όπως αμφιθέατρο, βιβλιοθήκη, αίθουσα κινηματογράφου, αίθουσα εκδηλώσεων, η οποία αποτελεί επέκταση του μεγαλύτερου ιδιωτικού σχολείου της Αλβανίας, στα Τίρανα. Τόσο ο σχεδιασμός όσο και η επιλογή των υλικών εστιάστηκαν στο γεγονός ότι χρήστες του χώρου είναι παιδιά. Καθαροί χώροι, άπλετο φως και χρώμα, ουσιαστικά χαρακτηρίζουν τη δουλειά αυτή.

    Η πρόσβαση στους χώρους αυτούς πραγματοποιείται μέσω ενός διώροφου φουαγιέ, προσανατολισμένου προς την κεντρική πλατεία του σχολικού συγκροτήματος. Στο ισόγειο συναντάται η μεγάλη αίθουσα με σκηνή κατάλληλη για θεατρικές εκδηλώσεις και συνέδρια. Στην πάνω στάθμη βρίσκεται η βιβλιοθήκη, που σηματοδοτείται από το πράσινο κουτί-γραφείο της γραμματείας της. Στο υπόγειο βρίσκεται ένας μικρός κινηματογράφος και μια αίθουσα εκδηλώσεων κάτω από τις κερκίδες του αμφιθεάτρου. Εδώ η κλίση των κερκίδων έδωσε τη δυνατότητα για διαμόρφωση μιας οροφής με ελεύθερη μορφή, η οποία τονίζει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του χώρου. Η αίθουσα εκδηλώσεων εκτονώνεται προς έναν υποβαθισμένο υπαίθριο χώρο, το 'βοτανικό κήπο', όπου το καλοκαίρι χρησιμοποιείται για όλες τις εκδηλώσεις.

turkish college cultural centre
turkish college cultural centre
turkish college cultural centre
turkish college cultural centre
turkish college cultural centre
turkish college cultural centre
hide out suites
turkish college cultural centre

Underneath the auditorium, the cinema and the reception hall take advantage of the inclined seating above to create the free form of the ceiling.

turkish college cultural centre

credits

location
Tirana, Albania

client
Turgut Ozal Education Company

design
2008, completed 2009

design team
Tasos Gousis
Joost Frijda
Eddie Roberts
Fotini Anagnostou

preliminary design
Zambak architecture

publications

2011 Piranesi Award

The project participated in the 2011 Piranesi Award exhibition in Piran, Slovenia

 

EK magazine

#162, November 2011

KTIRIO

#4, May 2012, ISSN 1106-6598

we are live!

1/12/2019

Redesigned and fully responsive new GFRA website is now online!
Wonderfully designed by two de. and skilfully developed by dual.design

linear flow

25/11/2019

Fresh from the drawing board. Check out this new project for a creative family in Naxos!

hidden hill

hidden hill

2/11/2019

The Hidden Hill project in Naxos is completed and beautifully photographed by Panagiotis Voumvakis

Symposium

2/11/2019

GFRA is proud to support the Socially Engaged Design for Disaster Relief symposium at the Benaki Museum

cards

18/9/2019

Play Scrabble with the new GFRA cards designed by two de.

danish embassy

10/7/2019

A small project for the Danish Embassy in Athens has been completed. Light and minimal "Danish design" not to interfere with the existing embassy building.

open house

5/4/2019

Open House Athens is on its way! Featuring both the Norwegian and the Australian embassy!

Check out the spot on Youtube!

GFRA architecture
Komninon 37
114 73 Athens, Greece
+30 210 6427972
info@gfra.gr

connect

© GFRA 2019 design/two de.development/dual.design